Растението макадамия се разпространява в Австралия и носи името на шотландския химик Джон Макадам, култивирал диворастящото дърво.

Коренното население на Австралия е приемало ядките макадамия за ценна и дори свещена храна.

Особено полезно е натуралното масло от макадамия, което се извлича от ядките на дървото. То съдържа витамини А, В и Е, както и множество минерали. По физико-химичните си характеристики е близко до маслата, добивани от морски бозайници. Няма мирис, не оставя петна върху дрехите, лесно емулгира, за 65 секунди изцяло се поема и усвоява от епидермиса. Позволява на кожата да диша свободно и не пречи на влагообмена. Спада към типа масла, които са с най-близък до човешката кожа състав - съдържа 85% мононенаситени триглицериди, като 20% от тях са палмитолеинови триглицериди, които имат антиоксидантно действие със защитаващо клетъчната мембрана действие.

Маслото от макадамия има хидратиращо действие, което се дължи на мононенаситената палмитолеинова киселина, която не присъства в никое друго растително масло. Характерното за тази киселина е, че се съдържа в човешката кожа, а наличието й е фактор за поддържане на младостта на епидермиса. С възрастта обаче количеството й в кожата намалява. Поради това, че мононенаситената палмитолеинова киселина се намира в маслото от макадамия, то се смята за ценно средство за ограничаване на процесите на стареене. Маслото подхранва и тонизира кожата, което е още една сериозна причина да бъде използвано като съставка в различни козметични продукти - лосиони, кремове, бебешки масла, гелове, маски за коса.

Приложено върху кожата, маслото носи омекотяващ ефект, подобрява еластичността й и осигурява оптимален водно-мастен баланс. Особено подходящо е за сухата кожа, тъй като създава чувство и визия за гладкост и свежест на лицето

Като съставка в продукти „грижа за косата”, които включват шампоани, балсами, стилизанти за коса, маслото от макадамия подхранва и заздравява косъма и скалпа. Прави косата нежна, мека и намалява начупването. Широко се използва в маски за коса, заради богатото съдържание на протеини, витамини и лесното попиване в корена на косъма.

Видео

Намерете ни във Фейсбук

SFbBox by enter-logic-seo.gr